Platform21

Tuesday, December 19, 2006

Kassel heeft nog altijd geen Documenta-hal

Over een half jaar gaat in het Duitse Kassel het vijfjaarlijkse kunstevenement Documenta 12 van start, maar curator Rogel M. Buergel heeft nog altijd geen nieuwe tentoonstellingsruimte. Het Fridericianum, normaal het centrum van het evenement, past nog slechts als nevenlocatie in Buergels visie. Ook een industriele omgeving kan volgens de curator niet meer als locatie voor de kunst van de éénentwintigste eeuws. Er blijft dan ook niets anders over dan de bouw van een nieuw kunstpaleis, maar dan een paleis dat niet voor de eeuwigheid is gebouwd. Op het einde van het evenement moet het immers opnieuw verdwijnen.


De curator heeft zelf gekozen voor een tijdelijk hoofdkwartier van Documenta 12. "Als kind was ik gek van opgeblazen ballonnen," motiveert hij die keuze in de Hessischer Rundfunk Online. "Na enkele dagen waren ze echter weer heel gewoon en daarna verschrompelden ze helemaal. Zoiets wil ik niet." Locatie voor het nieuwe kunstpaleis wordt alvast het Karlsauepark. Op uitzondering van de architect weet op dit ogenblik echter nog niemand hoe de kunsthal er zal uitzien. Een naam doet al echter de ronde. Het zou een Glaspaleis of Kristalpaleis moeten worden.


Naar eigen zeggen wil Buergel in de kunsthal de meer dan een half miljoen bezoekers op een waardige manier te ontvangen en elke afzonderlijke ruimte tot zijn recht te laten komen. Driekwart van het Documenta-gebeuren zal plaats vinden in dat nieuwe kunstpaleis, dat zich volgens de curator echter niet op de voorgrond mag dringen. "Het gebouw blijft op de achtergrond," benadrukt Buergel. "Het is gezichtsloos tegenover de kunst."


Bertram Hilgen, oberbürgermeister van Kassel en voorzitter van het Documenta-comité, zegt er alle vertrouwen in het hebben dat het Glaspaleis tijdig klaar zal zijn, ondanks de krappe deadlines. In totaal is er 12.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte nodig. Het complex zal een investering vergen van drie miljoen euro. Dat kan echter niet gedragen worden door het officiele Documenta-budget, dat negentien miljoen bedraagt. Buergel wil het project financieren vanuit zijn eigen budget van vier miljoen euro. Dat is nog niet volledig rond, maar Saab heeft alvast een bijdrage geleverd en ook andere partijen zouden interesse hebben om in te stappen.


Documenta Kassel loopt van 16 juni tot 23 september 2007. Meer informatie is te verkrijgen op de website www.documenta.de.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home