Platform21

Sunday, January 28, 2007

Reuters beschrijft 21ste eeuw

"Het leven in het jaar 1000 verschilde weinig van dat van een eeuw eerder. Het leven in 1900 leek in het jaar 2000 op een curieuze voorbije beschaving. Nu begint ook deze laatste mijlpaal in de mist van de geschiedenis te vervagen, zo snel zijn de veranderingen sinds het begin van het derde millennium gegaan." Met die paragraaf begint het Reuters-boek over de actualiteit van de eerste vijf jaar van deze eeuw en waarrond in het FotoMuseum Antwerpen tot half mei een tentoonstelling loopt.



"Geen enkele eeuw is van tevoren meer besproken en geanalyseerd dan de eenentwintigste," licht Reuters-medewerkerster Ayperi Ecer de tentoonstelling in het Antwerpse FotoMuseum toe. "Toch heeft bijna niemand voorzien welke dramatische gebeurtenissen en ontwikkelingen de beginjaren in petto hadden en wat die zullen betekenen voor het verder verloop van de eeuw."

Puttend uit zijn omvangrijke bronnen heeft het persbureau Reuters het fotoboek 'Wereldbeeld' uitgebracht. "Daarin worden negen grote thema's behandeld die samen een leidraad vormen voor de vragen die de mens zich stelt," aldus nog Ayperi Ecer. Aan de hand van een aantal artikels en het materiaal van ongeveer 600 Reuters-fotografen, brengt deze historische publicatie volgens haar de snelle en dramatische ontwikkelingen in beeld.



Rond het boek werd in het Antwerpse FotoMuseum een schitterende tentoonstelling uitgebouwd waarbij de bezoeker met een fotoselectie de eenentwintigste eeuw binnen geloodst wordt. "Bovendien wordt hier geillustreerd dat ook nieuwsfotografie een tweede leven heeft," voeren de organisatoren aan. De bezoeker wordt er geconfronteerd met schokkende, verrassende, maar soms ook grappige beelden over rampspoed en oorlog, religie, cultuur en andere maatschappelijke onderwerpen.

Meer informatie over de tentoonstelling kan verkregen worden op de website www.fotomuseum.be. In de museumshop is ook het boek 'Wereldbeeld' verkrijgbaar voor een prijs van 29,95 euro. Tegelijk met de Reuters-expositie werden in het FotoMuseum ook nog vijf andere nieuwe tentoonstellingen georganiseerd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home