Platform21

Tuesday, December 26, 2006

Anina stelt 'Private City' van Geert Wachtelaer voor

Op donderdag 28 december wordt de tweede tentoonstelling van het online kunstproject Anina (Antwerp Internet Art) gelanceerd. De Aalsterse kunstenaar Geert Wachtelaer stelt dan zijn videoproject 'Private City' voor. De online tentoonstelling loopt twee maand en gaat op 28 december om 20 uur online. De vernissage heeft plaats in het Antwerpse Pershuis aan de Grote Markt.




Geert Wachtelaer is een experimenteel video- en filmkunstenaar. Hij studeerde aan het Rijksinstituut voor Toneel en Cultuurspreidingstechnieken (RITS) en zijn werken concentreren zich vooral op universele menselijke ervaringen - geboorte, dood, het ontvouwen van het bewustzijn - en hebben wortels in psychoanalytische gronden. Geert Wachtelaer is actief met multimedia projecten, audiovisuele kunsten en filmregie.



"Veel kunstenaars zijn er zich van bewust dat ze werken voor de musea van morgen," aldus Geert Wachtelaer. "Anderen dromen van een kunst zonder museum die niet gericht is naar de toekomst. Ze zenden hun werk de wereld in, naar een cocktaillounch in New York, internationale festivals, een gewijde ruimte of een vuile muur ergens in Parijs."



De kunstenaar heeft al aan ettelijke projecten gewerkt in binnen- en buitenland, maar treedt  met 'Private City' voor het eerst uit het underground circuit. "Het project 'Private City' is eerder een documentaire dan videokunst," merkt hij op. "Het is een audiovisueel onderzoek en een uiting van lateraal denken. De dans in 'Private City' staat tegendraads op de steriliteit van de rechtlijnige opéénvolgende shots van stadsobjecten."



De term 'privéstad' betekent voor Geert Wachtelaer het ontdekken van verborgen of onontdekte gebieden van een stad. "Hier ontdekt men de rand van het postmodernisme," stelt hij. "Het dansende lichaam is hier een instrument. Dansen voor iemand, is altijd heel sterk aanwezig. Publiek is nodig om deze dans te kunnen overbrengen. Al is het dit keer een camera als publiek. Een butoh-performer is heel sterk gefocust. Hij is zich volledig bewust van de ruimte en het publiek."



'Private City' is het begin van een reeks van videoprojecties die zich volgens Geert Wachtelaer in een soort van tegenrotatie beginnen te ontrollen. "Uit deze zachte, gracieuse, respectvolle benadering springt niet meteen de essentie van de elementen naar voor, maar krijgen details de kans om zacht, maar suggerend naar voren te treden," stelt hij. 'Private City' kwam tot stand in samenwerking met Emilie De Vlam (dans en choreografie) en Lisa Gilbert (narratieve stem).



Geert Wachtelaer nam in het verleden met zijn kunstprojecten deel aan evenementen in Parijs, Metz, Lyon en Aix-en-Provence (Frankrijk), Chicago en Syracuse (Verenigde Staten), Buenos Aires (Argentinië), Ferrara, Prato en Bari (Italië), Malmöe (Zweden), Gijon (Spanja), Ankara (Turkije), Athene (Griekenland), Szczecin (Polen), Santiago (Chili) en Neubrandenburg (Duitsland). In eigen land werkte hij mee aan projecten in Antwerpen, Brussel, Brugge, Sint-Niklaas, Postel en Deurle.



Anina is een online kunstproject (www.anina.be) dat zes keer per jaar een kunstenaar of een groep kunstenaars aan bod laat komen met werken die origineel voor het internet zijn gemaakt. Anina heeft dan ook de bedoeling een bijzonder brede waaier van internetkunst aan bod te laten komen en de bezoeker een eigen portfolio met originele online kunst aan te bieden. Anina is een project met Antwerpse wortels, maar richt zich zowel tot Antwerpse, Belgische als internationale kunstenaars en een zo breed mogelijk publiek.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home