Platform21

Sunday, March 18, 2007

Leopold III als fotograaf

Tot 15 mei loopt in het Antwerpse Fotomuseum de tentoonsteling 'Leopold III Fotograaf'. Daarbij wordt een selectie getoond uit het gelijknamige boek dat door prinses Esmeralda, de jongste dochter van koning Leopold, werd samengesteld. De tentoonstelling biedt volgens de samenstellers een indringend en intimistisch beeld omtrent de interesses en passies van een vader-fotograaf.


"Moeders met kind in Nicaragua, Suriname, Kongo, Indonesië, Frans-Guyana. Straatportretten uit Iran, China, Guatemala, Panama, Italië en zelfs in een onherkenbaar België. Ongerept natuurschoon uit Maleisië, Nepal, India, Brazilië en de Andamanen. Koning Leopold III blikte het allemaal professioneel-kunstzinnig in," aldus het Fotomuseum.


Nadat hij uit het openbare leven verdwenen was, geraakte Leopold III pas goed in de ban van ontdekkingsreizen naar de meest afgelegen regio's. "Hij zette er vaak zelfs als eerste blanke voet aan de grond," aldus het Fotomuseum. "Zijn fototoestel altijd paraat, ontpopte de vorst zich tot kunstfotograaf. Alles wat hem fascineerde, legde hij vast, van landschappen, onbekende volksstammen en flora tot bouwwerken en vooral veel kinderen."

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home