Platform21

Saturday, March 17, 2007

Vleeshuis breidt vervolg op muziekgeschiedenis

In het Antwerpse Vleeshuis heeft het museum Klank van de Stad zijn tweede afdeling geopend. Eerder al werd in het historische gebouw de muziekgeschiedenis van de middeleeuwen tot de opkomst van de opera en privé-orkesten behandeld. In de kelderverdieping kan men voortaan terecht voor het vervolg van dit muzikale verhaal.


Het museum Klank van de Stad staat in het teken van de geschiedenis van de stadsmuziek. Na een sluiting van bijna twee jaar, werd het vernieuwde museum op 1 september vorig jaar opnieuw geopend. Op het gelijkvloers kan de bezoeker daar sindsdien de activiteiten van speellieden, stadsmuzikanten, schuttersgilden, koorknapen, kapelmeesters en musicerende burgers ontdekken.


Bij die opening werd al aangekondigd dat in de kelderverdieping een vervolg op dat muzikale verhaal zou gebreid worden. Daar komt het verhaal van muziek en dans na 1800 aan bod. De tentoonstelling begint na de Franse Revolutie en dompelt de toeschouwer onder in een aantal verschillende thema’s.


Zo wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van de openbare concerten en de danscultuur van 1800 tot nu. Maar ook de ateliers van wereldvermaarde vakmannen zoals klokkengieter Sergeys uit Leuven of Van Engelen de meester van de koperblaasinstrumenten. Het nieuwe museumgedeelte werd officieel geopend door conservator Karel Moens en cultuurschepen Philip Heylen. (DW)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home