Platform21

Saturday, February 24, 2007

Tolkien-werk mag niet op het internet

Een Amerikaanse rechtbank heeft de website eSnips verplicht om de namen bekend te maken van personen die kopies van romans van auteur JRR Tolkien online hebben gepost, waaronder ook The Lord of The Rings en The Hobbit. De website verklaarde zich akkoord om de documenten te verwijderen, maar de Tolkien Estate vreest dat ze opnieuw online gepost zullen worden.


De advocaat van de Tolkien Estate zei te namen te willen kennen van de betrokkenen om hen ervoor te waarschuwen dat hun praktijken illegaal zijn. "We zijn er ons heel goed van bewust dat de meeste overtreders fans van Tolkien zijn en geen commercieel gewin zochten," vertelde hij aan BBC News. "We hopen dan ook dat verdere acties niet nodig zullen zijn."


Een woordvoerder van eSnips merkte op rekening te houden met de eigenaars van auteursrechten, zoals de Tolkien Estate, maar voegde er aan toe geen private informatie over zijn gebruikers bekend te willen maken zonder een bevel van de rechtbank. De website hoopt met de Tolkien Estate tot een vergelijk te komen buiten de rechtbank.


Het is niet de eerste keer dat de Tolkien Estate actie onderneemt tegen online piraterij. Vorige maand nog veroordeelde een Amerikaanse rechtbank een IT-specialist uit Milwaukee om een schadevergoeding van 4.000 dollar te betalen omdat hij herhaaldelijk downloads van werk van Tolkien online te koop had aangeboden. De Tolkien Estate won ook een juridische strijd met een Canadees bedrijf dat in 2004 de domeinnaam jrrtolkien.com had geregistreerd.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home