Platform21

Sunday, March 18, 2007

Fotomuseum toont camera-collectie Agfa-Gevaert

In het Antwerpse Fotomuseum wordt nog tot half mei een collectie camera's getoond van de fotobedrijven Agfa en Gevaert. Daarbij wordt op een beknopte wijzen een bijna volledig historisch overzicht gebracht van de ontwikkeling van de fotocamera. De collectie wordt omkaderd door een selectie foto's uit het Gevaert-archief.


"Grote fotobedrijven hebben in het verleden meermaals een beslissende rol gespeeld in het ontstaan en de uitbouw van belangrijke fotomusea," aldus het Antwerpse Fotomuseum. "Zo ook Europese fotobedrijven zoals het Belgische Gevaert en het Duitse Agfa, die in 1964 verenigd werden in de groep Agfa-Gevaert. In zijn hoofdzetel in Leverkusen creëerde het bedrijf het Agfa Photo-Historama."


Dat project kreeg vanaf 1974 een museale opstelling en werd in 1986 naar het Museum Ludwig in Keulen. "Gevaert lag bovendien mee aan de basis van de oprichting van een afdeling Fotografie binnen het provinciaal museum Sterckshof in Deurne," aldus nog de organisatoren van de tentoonstelling. "Deze afdeling werd later verzelfstandigd tot FotoMuseum Provincie Antwerpen."


Vorig jaar besliste het bedrijf het Agfa Photo-Historama af te bouwen. De collectie historische fotobeelden werd tegen een gunstprijs overgelaten aan de stad Keulen en werd geïntegreerd in de collecties van het Museum Ludwig. De collectie historische camera's werd als schenking overgedragen aan het FotoMuseum in Antwerpen. Nu wordt voor het eerst een ruime selectie getoond uit die collectie.


"Op beknopte wijze wordt een haast volledig historisch overzicht van de ontwikkeling van de fotocamera gebracht, van de eerste toestellen voor het maken van daguerreotypen, tot en met meer recente technische hoogstandjes," wordt opgemerkt. Deze camera-presentatie wordt omkaderd door een ruime selectie foto's afkomstig uit het archief van dienst Publicaties van de firma Gevaert. Deze dienst werd opgedoekt na de fusie met Agfa in 1964 en het beeldarchief werd enige tijd later overgedragen aan het toenmalige FotoMuseum in wording.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home