Platform21

Friday, February 29, 2008

Retrospectieve Patrick De Spiegelaere


In het Fotomuseum Antwerpen loopt de volgende maanden een retrospectieve van fotograaf Patrick De Spiegelaere. De Spiegelaere, die begin vorig jaar op 46-jarige leeftijd onverwacht overleed, is vooral bekend omwille van zijn portretfoto's. Maar ook zijn reportages van Afrika tot Zuid-Amerika, die hij maakte voor Vredeseilanden, genoten heel wat bijval. Naar aanleiding van deze tentoonstelling brengt uitgeverij Lannoo een boek uit over de fotograaf.


Patrick De Spiegelaere begon zijn carrière bij De Morgen. Later werkte hij onder meer voor Knack, de Financieel Economische Tijd, Vacature en De Standaard Magazine, maar maakte ook graag foto’s voor de muziek- en theaterwereld. In 1995 startte hij met een jaarlijkse reis langs verschillende Europese hoofdsteden, maar door de steeds verdere uitbreiding van de Europese hoofdsteden heeft de fotograaf dat project volgens zijn gewezen collega Piet Piryns echter nooit kunnen afwerken.


Het was ook Piet Piryns, die nog met de fotograaf heeft samengewerkt bij het weekblad Knack, die de retrospectieve heeft samengesteld. Daarbij werd een selectie gemaakt uit tienduizenden foto’s, negatieven en digitale bestanden die eind vorig jaar in permanente bruikleen werden gegeven aan het Fotomuseum Antwerpen. Het boek dat naar aanleiding van de tentoonstelling werd uitgegeven, biedt een overzicht van het totale werk van Patrick De Spiegelaere en omvat zowel portretten als landschappen, straatfoto’s, politieke foto’s als reisfoto’s.


Meer informatie over de tentoonstelling kan teruggevonden worden op de website www.fotomuseum.be.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home