Platform21

Monday, March 03, 2008

Magritte museum wordt een realiteit

In de lente van volgend jaar opent het geplande Magritte museum in Brussel zijn deuren. Zeer recent werd er een overeenkomst getekend met de Belgische regering, Suez groep en de Magritte Stichting. Het concept is een multimediaal museum met een unieke verzameling. Het is inderdaad een primeur voor onze museumwereld, met een overheid die een combinatie aangaat met een multinationaal bedrijf, dat een grotere spankracht heeft dan een schenking of sponsorship.


De Suez groep ziet het als een mecenaat van 4.5 miljoen euro. Met dat mecenaat zal het volledig museum worden ingericht op alle vlakke. Te noteren valt dat Suez gedeeltelijk Belgische wortels heeft. GĂ©rard Mestrallet, algemeen directeur bij Suez, citeerde bij de ondertekening van de contracten samen met de Belgische regering dat het Magritte museum een bijdrage is tot de samenleving van dit land.


De federale overheid investeert via de Regie der Gebouwen met 1 miljoen euro tot de
opstart van het museum. De uitgekozen locatie is het Altenloh-gebouw aan het Koningsplein in Brussel en het federale geld dient om de restauratie van de gevels de financieren. De
Magritte Stichting, opgericht door Charly Herscovici, stelt de reproducties die nodig zijn voor de communicatie en de publicaties van het museum vrij van rechten ter beschikking. Het museum wil naar eigen zeggen een speelse toets aanbrengen tussen deze statige gebouwen van het Koningsplein. (HJL)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home