Platform21

Thursday, November 03, 2005

Berlijns collectief bij Fricties Gent


Raster-Noton frequencies (Hz)


Van 11 november tot 15 januari in het Berlijnse kunstcollectief Raster-Noton te gast bij het Gentse mediaplatform Fricties. Raster-Noton. Zij brengen daarbij een aantal activiteiten met kunst die zijn wortels heeft in het voormalige communistische Oost-Duitsland.

Fricties is het platform voor mediakunst van Vooruit, met residenties, workshops en andere eigenzinnige formats. Vanaf november staat op dat platform het Berlijnse collectief Raster-Noton centraal. Raster-Noton is een uitzonderlijk collectief. Leden Carsten Nicolai, Olaf Bender en Frank Bretschneider groeiden op in het communistisch Oost-Duitsland, een samenleving waar de tijd bijzonder langzaam ging.

Muziek, films, boeken waren er slechts bij mondjesmaat ter beschikking. Platen werden grijs gedraaid, elke hoekje muziek beluisterd en herbeluisterd. Dat leidde tot een noodgedwongen uitgepuurd beleven van muziek. Nicolai, Bender en Bretschneider koesteren die benadering nog steeds. Ook nu ze al lang zijn aangepast aan de snelle samenleving, krijgt de pure schoonheid van hun collectief en label alle respect van de wereldwijde elektronicascene.

Fricties herbergt een maandlang de Raster-Noton headquarters in Gent. Het Bespreekbureau van Vooruit wordt dan uitgekleed en omgeturnd tot tijdelijke Raster-Noton - headquarters, tegelijk een installatie en een shop. Men wordt er ondergedompeld in de prachtig vormgegeven releases, een aantal mediawerken en natuurlijk veel audio.

In de residentieperiode vinden ook twee avonden plaats met artiesten verbonden aan Raster-Noton. Alle acts samen vormen een indrukwekkende staalkaart van wat de avontuurlijke digitale muziekwereld vandaag te bieden heeft. Naast Raster-Notonlid is Carsten Nicolai ook een gevierd beeldend kunstenaar. Zijn werk werd dit voorjaar voor het eerst in een
overzichtstentoonstelling getoond in Frankfurt en reist in november naar het SMAK.

Meer informatie over Audio Visual Spaces is te verkrijgen op www.smak.be.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home