Platform21

Saturday, October 29, 2005

Bijloke wordt compleet kunstgebied

De historische Gentse Bijlokesite moet een cultuurhaven aan de oevers van de Leie worden. Dat zijn althans de plannen van het Gentse stadsbestuur. Centraal daarbij staat het nieuwe stadsmuseum STAM in de oude abdijgebouwen, dat in 2008 zijn deuren opent. Ook de vier concertzalen in het voormalige ziekenhuisgedeelte worden grondig gerenoveerd.

Ruim 700 jaar lang was de Bijloke een ziekenhuis. Maar daar kwam een kwarteeuw geleden een einde aan, toen de Hogeschool Gent besliste haar centrale administratie, de Academie en een deel van het Conservatorium onder te brengen in het voormalige Burgerlijk Hospitaal. Op initiatief van de stad Gent volgden andere culturele organisaties, zoals
Concertzaal de Bijloke, de steunpunten IBK (Initiatief Beeldende Kunst) en IAK (Initiatief Audiovisuele Kunst) en de Gentse Erfgoedcel.

Tegen 2008 moet daar nog het stadsmuseum STAM bijkomen, evenals repetitieruimtes voor het Muziek Lod en Les Ballets C de la B. De Hogeschool Gent plant een nieuwbouw waar de kunstrichtingen samengebracht worden. Ook Blue Note en het Festival van Vlaanderen krijgen ruimte die ze kunnen gebruiken voor hun festivals.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home