Platform21

Friday, October 28, 2005

Vlaamse meestertekeningen in Groeningemuseum

In het Groeningemuseum-Arentshuis in Brugge loopt tot eind dit jaar de tentoonstelling 'Vlaamse meestertekeningen'. Zij toont een vijftigtal werken van Pieter Paul Rubens, Jacob Jordaens, Antoon Van Dyck en een aantal tijdgenoten.

Vooral interessant zijn twee studietekeningen naar 16de eeuwse prenten die Rubens maakte voor zijn vertrek voor een studiereis naar Italiƫ. Daarnaast zijn er ook werken te zien die hij tekende naar sculpturen uit de klassieke oudheid of naar Italiaanse renaissancemeesters zoals Michelangelo.

Ook van Jordaens en van Van Dyck elk is er een tiental tekeningen te zien, waaronder een schets voor Van Dycks altaarstuk 'De Heilige Martinus' uit Zaventem en voor het schilderij 'Zoals de ouders zongen, piepen de jongen' van Jordaens. Ook de portrettekeningen zijn ruim vertegenwoordigd, waaronder een vermoedelijk portret van de zus van Rubens' echtgenote Helena Fourment.

De tekeningen zijn afkomstig uit het prentenkabinet van het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en worden voor het eerst in Belgiƫ tentoongesteld.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home