Platform21

Wednesday, October 12, 2005

Galerijen werken aan Antwerpse kunstshow

De Antwerpse kunstgalerijen willen in de toekomst een kunstshow brengen. Daarop zou aan de bezoeker een staalkaart getoond worden van de kunst die de Antwerpse topgalerijen te bieden hebben. Gehoopt wordt om eind volgend jaar of begin 2007 met een eerste editie te kunnen uitpakken.


“Wij hebben een andere opdracht dan de kunstmusea,” licht François Verlinden, eigenaar van de galerij Koraalberg in de galerijbuurt op het Antwerpse Zuid, het initiatief toe. “Maar met een eigen kunstshow kunnen we de bezoeker een overzicht bieden aan de kwaliteit die de Antwerpse topgalerijen te bieden hebben.”

De Antwerpse topgalerijen hebben al een samenwerking rond gezamenlijke nocturnes, maar hebben nu ook het plan opgevat om met een eigen kunstshow uit te pakken. “Er gebeurt op het vlak van kunst en cultuur heel wat in de stad,” merkt François Verlinden op. “Het is bijvoorbeeld schitterend hoe conservator Christoph Ruys van het Antwerpse FotoMuseum een levend museum gemaakt heeft. Met die kunstshow willen wij daar nog iets aan toevoegen en daarmee de culturele uitstraling van Antwerpen nog iets extra bieden.”

François Verlinden hoopt op dat vlak ook tot een samenwerking te kunnen komen met het Antwerpse stadsbestuur. “Een gelijkaardig initiatief in Londen heeft bewezen dat een kunstshow van galerijen op promotioneel gebied voor een stad veel kan betekenen,” stipt hij aan. De galerijen hebben daarvoor vorige maand een vereniging - Antwerp Galeries - opgericht. Die moet niet alleen voor de promotie van het Antwerpse galerijcircuit zorgen, maar ook de kwaliteitsbewaking op zich nemen.

François Verlinden wijst erop dat Antwerpen onder meer op het gebied van mode, fotografie en kunst wereldfaam geniet. “Dat kunnen we ook bereiken met de kunstgalerijen,” voert hij aan. “De kwaliteit die er geboden wordt, is immers van absolute topkwaliteit. Bovendien kan dit voor de stad een extra troef zijn om zich op de wereldkaart duidelijk te profileren.

Met de stad zou er volgens de galerijhouder kunnen gezocht worden naar een geschikte locatie voor de organisatie van de kunstshow. Gehoopt wordt om eind volgend jaar of begin 2007 uit te kunnen pakken met een eerste editie. “Het mag immers geen eenmalig gebeuren blijven, maar zou op geregelde tijdstippen kunnen georganiseerd worden,” zegt hij.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home