Platform21

Saturday, March 24, 2007

Kunstliefhebbers worden jong gevormd

Eén op drie liefhebbers van beeldende kunst is daar op jonge leeftijd – tussen zestien en tweeëntwintig jaar - in aanraking mee gebracht. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Federatie Kunstbemiddeling. Daarnaast werd ook duidelijk dat er ook een evolutie zit in de manier waarop kunst uitgezocht wordt.


Mensen die hun eerste kunstwerken bij een uitleendienst haalden, kopen volgens de onderzoekers later veelal een kunstwerk bij een galerie. Het omgekeerde is echter veel minder het geval. Daarnaast bleek ook de smaak van de kunstliefhebber zich te ontwikkelen. "Eerst zoekt hij een werk dat bij de rest van het meubilair past, maar later maakt hij een autonomer keuze," stippen de onderzoekers aan.


In totaal telt Nederland 695 zogenaamde professionele kunstbemiddelaars, waaronder 580 galerijen en 115 kunstuitleencentra. In 2005 was de sector in Nederland goed voor een totale omzet van 130 miljoen euro. De gemiddelde omzet van een kunstuitleen bedroeg 233.000 euro per jaar, een galerij kwam aan een verkoop van 178.000 euro.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home