Platform21

Friday, August 10, 2007

Leuvense Parkabdij krijgt museum religieuze kunst

In de Leuvense Parkabdij is de restauratie van het voormalige Spreekhuys volop aan de gang. Het gebouw wordt de thuisbasis van het nieuwe museum voor religieuze kunst, dat in 2008 de deuren opent. De Vlaamse regering maakte 187.000 euro vrij voor de inrichting van de bezoekersbalie. De stad Leuven krijgt een subsidie van 41.700 euro voor toeristische bewegwijzering in de abdij. Eerder gaf Vlaanderen een premie van 780.000 euro voor de restauratie van het Spreekhuys.


Het uitgestrekte kloosterdomein lag er jarenlang verwaarloosd bij. De bewoners - een handvol bejaarde paters - konden het onderhoud van het patrimonium niet langer aan. De norbertijnenabdij moet tegen 2012 een oase van cultuur en natuur worden. Dat blijkt uit het masterplan voor het terrein, dat stukje bij beetje wordt uitgevoerd. Blikvanger wordt een museum dat bezoekers laat kennismaken met kunstschatten uit Vlaamse kloosters en abdijen.


Het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur legde de voorbije jaren al een behoorlijke collectie aan, maar een tentoonstellingsruimte ontbrak nog. Die ruimte werd gevonden in het locutorium of Spreekhuys, een achttiende-eeuws gebouw bij de abdijkerk dat jarenlang fungeerde als pastoorswoning. Er komen wisselende tentoonstellingen op de boven- en zolderverdieping. De Leuvense Parkabdij is één van de best bewaarde kloostercomplexen van België.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home