Platform21

Sunday, June 24, 2007

Smak start nieuw stadsproject

Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst Gent (SMAK) pakt in de zomer van 2011 uit met een opvolger van ‘Chambre d’Amis’ en ‘Over the Edges’, twee projecten van toenmalig directeur Jan Hoet. Zijn opvolger Philippe Van Cauteren tekent met ‘Track’ een wandelparcours van tien kilometer uit tussen de stations Gent Sint-Pieters en Gent Dampoort. Aan het project werken vijftig kunstenaars mee.


Philippe Van Cauteren werd in de lente van 2005 aangesteld als nieuwe directeur van het SMAK. Hij maakte toen al meteen gewag van een nieuw stadsproject voor Gent. Die plannen hebben inmiddels een definitieve vorm gekregen. Als datum werd de zomer van 2011 uitgekozen. Track wordt de logische opvolger van ‘Chambres d'Amis’ (1986) en ‘Over the Edges’ (2000), twee tentoonstellingen van Jan Hoet die over de hele stad uitwaaierden.


Philippe Van Cauteren benadrukt dat de zomer van 2011 een bijzonder krappe deadline is. Om een project van dergelijke omvang neer te zetten, is er volgens hem immers een lange voorbereidingsperiode nodig. Er wordt aan vijftig kunstenaars gevraagd om nieuwe werken te creëren voor het evenement. Bovendien heeft het SMAK voor de praktische uitwerking ervan een organisatie nodig die naast die van het museum zelf kan draaien.


Chambres d'Amis situeerde zich in privéwoningen, terwijl ‘Over the Edges’ de Gentse binnenstad als museaal decor gebruikte. Track stippelt daarentegen een wandeling van ongeveer tien kilometer uit doorheen de hele stad. Het wordt volgens Van Cauteren dan ook een confrontatie met het sociale en culturele landschap van de stad, waarbij men letterlijk een sociologische doorsnede voorgeschoteld krijgt, aangezien verschillende wijken erbij betrokken zijn.


Verschillende van de gecreëerde kunstwerken zullen ook blijvend geïntegreerd worden in de publieke ruimte, onder meer in het Sint-Pietersstation.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home