Platform21

Sunday, June 24, 2007

Museumarchitectuur bij Extra City

In Extra City in Antwerpen loopt van 29 juni tot 23 september de tentoonstelling ‘Beginners en Begetters’ van Wouter Davidts, architect en auteur van 'Bouwen voor de kunst?' Het vertrekpunt van de tentoonstelling is een ongerealiseerd project voor een kunstmuseum in Antwerpen door de Belgische architect François Jamagne uit 1955, gepubliceerd in het legendarische boek 'Megastructure - Urban Futures of the Recent Past van de Britse architectuurhistoricus en -criticus Reyner Banham.


“Dit obscure, maar in Banham's woorden opmerkelijk vooruitziend project van Jamagne is slechts één van de vele ontwerpen waarmee architecten, museumdirecteurs en beleidsmakers hoopten tegemoet te komen aan de ontbrekende infrastructuur voor de instellingen en musea van hedendaagse kunst in het naoorlogs Vlaanderen,” aldus de organisatoren. “De drie belangrijkste musea in Antwerpen, Gent en Oostende kregen pas in de jaren tachtig hun eigen behuizing.”


Daardoor bezitten de drie musea volgens de organisatoren van de tentoonstelling alledrie een omstandige voorgeschiedenis van niet-gebouwde projecten en plannen. “Omwille van de meest uiteenlopende redenen is het gros ervan fictief en onbekend voor het publiek gebleven,” wordt er opgemerkt. Aan de hand van een historische cartografie van deze diverse vaak projecten uit het recente verleden wil de tentoonstelling een gesprek over de toekomstige rol en betekenis van architectuur in het Vlaamse landschap van kunstinstellingen voeren.”

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home