Platform21

Saturday, June 09, 2007

Orange Broadband Prize voor Chimamanda Adichie

De Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie heeft voor ‘Half of a yellow sun’, haar tweede roman, de Orange Prize gekregen. Ze is de jongste en tevens de eerste Afrikaanse schrijfster die met de prijs bekroond wordt. De Orange Broadband Prize gaat elk jaar naar een vrouwelijke auteur die in het Engels schrijft en wiens werk in Groot-Brittannië werd gepubliceerd.


De 29-jarige Adichie werd ook vooraf al beschouwd als de grootste kanshebber op de Orange Broadband Prize. Juryvoorzitster Muriel Gray benadrukte bijzonder onder de indruk gekomen te zijn van de kracht, ambitie en het talent van Chimamanda Ngozi Adichie. Aan de prijs is een geldsom van 30.000 pond verbonden. Onder de kandidaten bevonden zich vrouwen uit onder meer Groot-Brittannië, China, India en de Verenigde Staten.


De roman van Adichie speelt zich af in de jaren zestig tijdens de burgeroorlog in Biafra. Het boek beschrijft Afrika, de morele verplichtingen, de etnische loyaliteit, klassen en rassen en de manier waarop liefde in zo'n context een bron van problemen kan zijn. De Orange Broadband Prize voor beloftevolle nieuwe schrijfsters ging naar de Canadese Karen Connely voor haar roman ‘The Lizard Cage’ over politieke gevangenen in Birma.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home