Platform21

Saturday, June 09, 2007

Gigantische sculpturen in Middelheimpark


In het Middelheimpark in Antwerpen loopt tot 28 oktober een opmerkelijke tentoonstelling van de controversiële Amerikaanse kunstenaar Paul McCarthy. De specifieke aard van het Middelheimpark als openluchtmuseum biedt de gelegenheid om voor het eerst – een wereldwijde primeur – een hele groep van de grote opblaasbare sculpturen te tonen die McCarthy in zijn carrière heeft gemaakt.


De werken onderscheiden zich van de rest van het oeuvre van McCarthy, in de eerste plaats omdat er op een andere schaal gewerkt wordt. De opblaasbare sculpturen zijn enorm. Dat maakt dat ze ook in een andere context functioneren. “Buiten de museumzalen moeten ze de dialoog aangaan met de dagdagelijkse, veranderlijke omgeving,” aldus de samenstellers van de tentoonstelling.




Inhoudelijk combineren de werken twee pistes die steeds opnieuw door McCarthy afgetast worden. In de Verenigde Staten is het, veel meer nog dan in Europa, gebruikelijk om opblaasbare figuren te gebruiken in reclame of bij de promotie van een evenement. Zoals hij dat doet met allerlei Disneyfiguren, heeft McCarthy zich ook dit bestaand fenomeen toegeëigend en letterlijk vervormd.


De idee voor de opblaasbare sculpturen vloeide bij McCarthy voort uit de performances, waarvoor hij een grote hoeveelheid rekwisieten gebruikte, zoals speelgoed en poppen. Als McCarthy tijdens zijn performances zijn hoofd op een tafel legde en opkeek naar een stuk speelgoed, lijkt dit immers een torenhoog ding. Dat perspectief inspireerde hem om op veel grotere schaal te gaan werken.


De onderzoeken die hij in het verleden al voerde naar ruimte, architectuur, lichaam en waarneming, kwamen hiermee in een heel nieuw licht te staan. In het Braempaviljoen zullen verschillende maquettes te zien zijn waarin deze transformatie gestalte krijgt. Stuk voor stuk zijn het bijzondere sculpturen waarin het denk- en werkproces van de kunstenaar te volgen zijn. (DW)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home