Platform21

Sunday, May 13, 2007

Maskers geven gevangenen een gezicht

In het Antwerpse Vredescentrum loopt nog tot eind mei de tentoonstelling 'Geef Gevangenen een Gezicht' van de organisatie Within-Without-Walls. Het project wil mensen laten nadenken over wat het betekent gevangen te zijn. De tentoonstelling bestaat uit maskers die zowel door gevangenen als slachtoffers werden gemaakt. Die maskers worden verkocht ten voordele van gevangenisprojecten van Jan De Cock.




“Gevangenen en gewezen gevangenen, slachtoffers en hun familie blijven vaak gevangen zitten in vooroordelen en het verleden,” voerde initiatiefneemster Agnes Steenssens van Within-Without-Walls aan ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling. “De gemaakte maskers zijn dan ook eigenlijk niet echt een kunstwerk, maar als een manier om de dialoog te openen tussen ex-gevangenen, familie en slachtoffers.”


De maskers werden gemaakt door vrijwilligers van verschillende strafinrichtingen, slachtoffergroepen, kunstacademies en scholen. “Deze tentoonstelling is duidelijk geen eindpunt,” vertelt Jan De Cock. “Er was veel belangstelling voor het project en we kijken dan ook uit hoe we daar een vervolg aan kunnen breien.” In welke richting daarbij gedacht wordt, staat echter nog niet vast.


Aan de oorsprong van de tentoonstelling ligt Jan De Cock, auteur van het boek ‘Hotel Prison’. Toen hij na een vrijwillig verblijf in een Congolese gevangenis, bracht hij een gedurfd project mee. Hij wou geld verzamelen voor de bouw van een nieuwe, menswaardiger gevangenis voor gevangen in Beni in Noord-Kivu. Hij wou een gevangenis met stromend water, toiletten, ateliers en een vormingsprogramma voor de bewakers.


“Maar het was niet evident om een dergelijk project hier aan de man te brengen,” vertelt Jan De Cock. “Zeker niet in de gevangenissen, want ook hier zijn er nog noden en de gedetineerden zouden zich dan ook kunnen afvragen waarom zij zouden meewerken aan een project in een ver land.” Maar Jan De Cock slaagde er toch in om verscheidene gevangenen en ex-gedetineerden voor zijn project te winnen.


Meer informatie over de tentoonstelling kan gevonden worden op de website www.vredescentrum.be.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home