Platform21

Sunday, May 13, 2007

Olympische Spelen ten koste van kunst

De Britse kunstwereld verzet zich steeds krachtiger tegen plannen van zijn regering om de komende jaren minder geld uit de staatsloterij toe te kennen aan kunstinstellingen. In plaats daarvan wil de Britse regering het geld investeren in de Olympische Spelen van Londen (2012). Vooral kleinere gezelschappen en organisaties vrezen de dupe te worden van de bezuinigingen.


De Arts Council krijgt de volgende vijf jaar met 112 miljoen pond minder uit de loterijopbrengst dan hij had verwacht. Het Heritage Lottery Fund moet het met 161 miljoen pond minder doen. Daardoor kunnen ze op hun beurt ook minder subsidies verstrekken. De Nationale Raad van Vrijwillige Organisaties heeft parlementsleden inmiddels opgeroepen de plannen van de regering te blokkeren.


Graham Sheffield, de voorzitter van de Royal Philharmonic Society, heeft het over een onsamenhangende benadering. Volgens hem prijst de Britse regering het ene ogenblik de kunstsector de hemel, om daaropvolgend honderden miljoenen ponden van de kunst in te pikken en over te hevelen naar de begroting voor de Olympische Spelen, die met een bijzonder groot gat zit.


Inmiddels is gebleken dat de organisatie van de Olympische Spelen in Londen bijna vier keer zoveel zal kosten als aanvankelijk was begroot. De Britse regering wil een bedrag van 675 miljoen pond uit de opbrengst van de loterij aanwenden voor de Spelen. Verantwoordelijk minister Tessa Jowell, wees de kritiek van de hand. Volgens haar is het evenement het grootste nationaal feest voor sport en kunst dat men sinds mensenheugenis heeft gezien.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home