Platform21

Sunday, May 06, 2007

Vierde statie voor Antwerpse beeldverhalenroute


Antwerpen moet op vijf jaar tijd een echt stripparcours hebben. Dat heeft de Antwerpse cultuurschepen Philip Heylen gezegd naar aanleiding van de plechtige onthulling van de Kiekeboe-muur in de Paradijsstraat, midden in de studentenbuurt. Er wordt daarbij gewag gemaakt van een totaal van 26 stripmuren. Op dit ogenblik telt Antwerpen vier stripmuren, gewijd aan Jan Bosschaert, Willy Vandersteen, Jan van der Veken en Robert Merhottein.


Antwerpenaar Robert Merhottein (Merho), werd op het Antwerpse stadhuis ontvangen naar aanleiding van de viering van zijn dertigjarige carrière. Daarbij stipte cultuurschepen Philip Heylen aan dat Antwerpen duidelijk een stripregio is, met onder meer figuren als Willy Vandersteen, Jozef Van Hove (Pom), Jan Bosschaert en Jef Nijs. Deze laatste krijgt binnenkort trouwens een Jommekesmuur.




Merho-hoofdfiguur Marcel Kiekeboe is bovendien ook een echte Antwerpenaar. “Hij werd geboren als een houten pop voor het poppentheater in de Sint-Vincentiuswijk in Antwerpen,” benadrukte hij. Van de Kiekeboe-albums zijn op dit ogenblik al twintig miljoen exemplaren verkocht, waarmee Merho zijn oude werkgever Vandersteen (Suske & Wiske) van de troon heeft gestoten.


De Antwerpse beeldverhalenroute is een initiatief van Lin Torfs en Johan Bijttebier. Zij willen Vlaamse striptekenaars en cartoonisten bekendheid geven en tegelijkertijd de stad verfraaien. Het is de bedoeling dat de stripmuren uiteindelijk een route zullen vormen die mensen te voet kunnen afleggen. Volgens schepen Philip Heylen zal daarbij niet alleen het stadscentrum aan bod komen, maar zullen alle wijken bij het project betrokken worden.


Met Merho is de beeldverhalenroute aan de vierde muur toe. Eerder werden al muren onthuld van Jan Bosschaert in de Wolstraat, Willy Vandersteen in de Korte Ridderstraat en Jan van der Veken aan de Eiermarkt.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home