Platform21

Sunday, May 06, 2007

Hessenhuis is weer echt kunstencentrum

Tot eind juli loopt in het Hessenhuis in Antwerpen de tentoonstelling ‘Virus’ met street art, stickercultuur en urban exploring. Daarmee krijgt het complex aan de Falconrui een nieuwe toekomst, die gericht is op hedendaagse beeldende kunst. Het Hessenhuis werkt daarbij onder de vleugels van het Openluchtmuseum Middelheim en moet een belangrijk knooppunt worden in het Antwerpse netwerk van kunstpresentaties.


Het Hessenhuis, een pakhuis uit de zestiende eeuw, werd ter gelegenheid van Antwerpen 93 omgevormd tot een museale ruimte. Maar daarbij bleek al vlug dat de infrastructuur zich niet echt leende voor traditionele tentoonstellingen, waardoor exposities relatief sporadisch werden. Op de bovenverdieping werden administratieve stadsdiensten ondergebracht. Maar door de realisatie van het Museum aan de Stroom, krijgt het Hessenhuis opnieuw een andere bestemming.


Daarbij was het de bedoeling van het Antwerpse stadsbestuur om het Hessenhuis een duidelijk profiel mee te geven. Het wordt een centrum voor hedendaagse beeldende kunst, als een dependance van het Openluchtmuseum Middelheim. Het Hessenhuis wil daarmee volgens de Antwerpse schepen van cultuur Philip Heylen ruimte aanbieden aan jong talent dat in Antwerpen wil werken.


Er ontbrak volgens Philip Heylen in Antwerpen nog een plek voor het experiment, een ruimte voor try-outs waar kunstenaars het werkproces tonen. De schepen stelt daarbij dat het publiek in het Hessenhuis de opbouw, de groei en de afbraak van kunstwerken mee moet kunnen beleven. Philip Heylen voert daarbij aan dat het Hessenhuis een knooppunt moet worden in een presentatienetwerk, naast galerijen en diverse privé-initiatieven.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home