Platform21

Sunday, May 06, 2007

Speelgoedmuseum viert eerste kwarteeuw

Het Speelgoedmuseum in Mechelen bestaat 25 jaar. Om dit jubileumjaar extra in de verf te zetten pakt het museum uit met 'Speelgoed van...', een tentoonstelling die het speelgoed van heel wat prominente Vlamingen onder de loep neemt. Aan de hand van verhalen, herinneringen en foto's uit hun kindertijd wordt speelgoed van onder meer Guy Verhofstadt, Martine Tanghe, Sergio, Kim Gevaert, Jean Blaute, Carry Goossens, Frank Deboosere en Toots Thielemans toegelicht.


De tentoonstelling bestaat uit twee delen die naast elkaar lopen en opgesplitst worden in thema's zoals politiek, journalistiek, sport, presentatoren, acteurs, muziek en kunst. De tentoonstelling wordt afgesloten met een overzicht van de speelgoedgeschiedenis van de laatste decennia dat in verband wordt gebracht met het speelgoed van onze prominente Vlamingen.


“Gedreven door een professionele groep medewerkers groeide het Speel-goedmuseum in 25 jaar uit tot een erkend museum dat speelgoed als volwaardige erfgoeddrager bestudeert, presenteert en bewaart,” benadrukt algemeen directeur Jef Heylen. “Speelgoed geplaatst in zijn maatschappelijke en economische context geeft voor iedereen, jong of oud, arm of rijk, een duidelijk herkenbaar beeld van onze samenleving.”


Die benadering als spiegel van de grote wereld, die de loutere objectpresentatie ver overstijgt, maakt volgens de directeur dat het Speelgoedmuseum Europees toonaangevend geworden is. “Het onderwerp van onze jubileumtentoonstelling werd zeer bewust gekozen om aan te tonen dat speelgoed universeel is ongeacht de afkomst of toekomst van een persoon,” voert Jef Heylen aan.


“De prominente Vlamingen, uit de wereld van politiek, sport, journalistiek, presentatoren, acteurs, muziek en kunst, die hun speelgoed voor deze toptentoonstelling in bruikleen hebben gegeven, komen uit verschillende generaties en hebben uiteenlopende achtergronden,” zegt de museumdirecteur. “Aan de hand van hun speelgoed kon dan ook een beeld worden geschetst van het speelgoederf-goed in Vlaanderen.”


De tentoonstelling loopt nog tot en met 2 september. Meer informatie kan verkregen werden op de website www.speelgoedmuseum.be. (DW)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home