Platform21

Sunday, April 29, 2007

De Fabeltjeskrant in dvd-versie

De Fabeltjeskrant, één van de meest succesvolle kinderseries op de Nederlandse televisie, is nu ook in dvd-versie verkrijgbaar. Op dit ogenblik liggen vier dvd-afleveringen in de winkel met elk vijftien afleveringen en een totale duur van gemiddeld 75 minuten. In het najaar volgen er nog acht afleveringen. Daarbij wordt echter niet chronologisch gewerkt, maar wordt elke dvd opgehangen aan een personage.


De personages uit De Fabeltjeskrant zijn gebaseerd op de figuren uit de 17de eeuwse fabels van Jean de la Fontaine, zoals de krekel, de mier, de raaf en de vos. Maar na dertig afleveringen raakte het werk van De la Fontaine uitgeput en moest producente Leen Valkenier op zoek naar nieuwe personages en verhaallijnen. Zo maakten onder meer de broers Ed en Willem Bever en Isidora Paradijsvogel hun opwachting.


Er werd ook steeds meer gezinspeeld op de actualiteit. Daardoor stemden ook steeds meer volwassenen dagelijks op De Fabeltjeskrant af. Tussen 1968 en 1973 keken gemiddeld ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders naar de gebeurtenissen in het Grote Dierenbos. De serie was ook populair bij talloze Vlaamse kijkers. De Fabeltjeskrant ging uiteindelijk 1.640 afleveringen mee, waarmee een Nederlands record werd gevestigd.


In 2005 werd De Fabeltjeskrant in Nederland uitgeroepen tot het beste kinderprogramma aller tijden. Dat toont aan dat de serie bijna veertig jaar na de eerste uitzending nog niets van haar charme heeft verloren. Op 30 september gaat in Den Bosch een musicalversie van de kinderserie in première. De eerste vier dvd-afleveringen zijn gewijd aan Lowieke de Vos, Juffrouw Ooievaar, Ed en Willem Bever en Meneer de Uil.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home