Platform21

Sunday, April 22, 2007

Amsterdam toont vrienden van Vincent van Gogh

Het Van Gogh Museum in Amsterdam toont tot 8 juli een aantal zelden getoonde werken van een aantal belangrijke vrienden van Vincent van Gogh. De ruim veertig tekeningen, prenten, schilderijen en brieven zijn afkomstig van onder meer Anthon van Rappard, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec en Camille Pissarro. De expositie, getiteld ‘De vrienden van Van Gogh', belicht de invloedrijke groep kunstenaars rondom de beroemde schilder.


“Hoewel Van Gogh vaak als einzelgänger werd gezien, had hij tijdens zijn carrière allerlei kunstenaars om zich heen,” aldus het museum. “Hij bracht mensen bij elkaar en maakte discussies los. Hij wierp zich daarbij op als bemiddelaar en moedigde experimenten en tentoonstellingen aan. De kunstenaars hadden invloed op de persoonlijke en artistieke ontwikkeling van Van Gogh.”


In zijn Nederlandse periode werkte Van Gogh onder meer samen met Anton Mauve en Anthon van Rappard. In de tijd dat hij in Parijs verbleef, trok hij op met een avant-gardistische groep kunstenaars, zoals Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Gauguin, Emile Bernard, Paul Signac, Louis Anquetin en Camille Pissarro. Zij gebruikten veel verschillende stijlen die goed te zien zijn in de portretten die de schilders veelvuldig van elkaar maakten.


Van Gogh bleef na zijn vertrek uit de Franse hoofdstad contact houden met de avant-gardisten. Zij discussieerden in hun brieven over filosofie, kunst en actualiteiten. Ook wisselden de kunstenaars soms werken uit. Een aantal daarvan is samen met de bijbehorende correspondentie te zien in het museum. Meer informatie over de tentoonstelling is te verkrijgen op de website www.vangoghmuseum.nl.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home