Chinees filmfestival verboden omwille van martelarenfilm
Op 5 augustus 1966 werd Bian Zhongyun, een leerkracht aan een middelbare school in Beijing door haar studentes op straat geparadeerd met een grote ezelsmuts. Temidden van haar studenten die al kloppend op vuilnisbakken door de straat marcheerden, werd ze gedwongen een beledigend schoolbord om haar nek te dragen. Ze werd afgeranseld met een houten stok met spijkers erdoor en overgoten met kokend water. Ze werd doodgemarteld.
Een documentaire over haar lotgevallen is nu de oorzaak dat het Yunfest-filmfestival moest geschrapt worden. De Chinese regering onderdrukt immers nog steeds de openbare gedachtenis aan de Culturele Revolutie, één van de zwartste bladzijden uit de recente geschiedenis van China. Hoeveel mensen tijdens die periode het leven lieten, is nog altijd onduidelijk.
Na de dood van Mao in 1976 kwam er een officieel einde aan de Culturele Revolutie, maar de Chinese regering is nog altijd bang dat onthullingen over die periode de Communistische Partij zullen schaden. De meeste daders bleven trouwens ongestraft. De Chinese regering wil dan ook niet dat verhalen zoals die van Bian Zhongyun teveel in de openbaarheid worden gebracht.
Yunfest wordt beschouwd als het belangrijkste platform voor kritische filmmakers in China. Het tweejaarlijks festival werd in 2003 opgezet door een groep filmmakers en antropologen verbonden aan diverse Chinese universiteiten. De betrokken documentaire – ‘Though I am Gone’ – kan bekeken worden op YouTube.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home