Platform21

Saturday, April 07, 2007

Antwerpen toont kunst van de straat

In de Koningin Fabiolazaal aan de Jezusstraat in Antwerpen loopt van 20 april tot 10 juni een tentoonstelling met werk van de kunstenaar Nikifor. De Poolse kunstenaar wordt gerangschikt bij de top vijf van de naïeve schilderkunst van de hele wereld. Op dit ogenblik is hij nagenoeg alleen nog bekend in Oost-Europa, maar voor de tweede wereldoorlog werd zijn werk getoond in verschillende Europese hoofdsteden.


Nikifor werd in 1895 in het Poolse Krynica geboren. Hoewel hij op dit ogenblik bij het grote publiek niet meer in gekend, genoot hij voor de tweede wereldoorlog heel wat faam. Ook op het einde van zijn leven – Nikifor overleed in 1968 – genoot hij weer meer populariteit. Verschillende musea over de hele wereld bezitten werk van hem.



Dankzij het samenwerkingsverband met de Poolse provincie Malopolska kan nu in Antwerpen voor het eerst een retrospectieve tentoonstelling van zijn werk gehouden worden. Nikifor leefde aan de zelfkant van de maatschappij, voornamelijk in zijn geboortestad Krynica, een Pools kuuroord, waar hij zijn werkjes probeerde te verkopen aan de toeristen.


De kunst was het enige uitdrukkingsmiddel dat Nikifor had, want door een ernstig spraakgebrek kon hij zich moeilijk uitdrukken en hij was ongeletterd. Hij tekende en schilderde wat hij zag op zijn zwerftochten door het Poolse platteland. Zij onderwerpen bestonden uit beelden van gehuchten en steden, kerken en andere gebouwen, waarbij hij ook vaak zichzelf afbeeldde als bisschop, rechter of heilige.


Op de tentoonstelling zijn een zestigtal werken van deze nagenoeg vergeten meester te bewonderen. De toegang is gratis. Meer informatie is te verkrijgen op de website www.provant.be.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home