Platform21

Sunday, April 01, 2007

Brusselse Kunstbiënnale geraakt niet rond

Er is een grote kans dat de Brusselse Kunstbiënnale met een jaar zal moeten worden uitgesteld. De budgetten geraken volgens coördinator Barbara Vanderlinden niet op tijd rond. Oorspronkelijk was voorzien dat de kunstmanifestatie deze zomer op diverse Brusselse locaties zou worden georganiseerd. Er zou ook een afgeslankte versie kunnen komen, maar Vanderlinden zegt voorstander te zijn van een uitstel.


De Brusselse Biënnale is een initiatief van Roomade, een klein centrum voor hedendaagse kunst, in samenwerking met het Paleis voor Schone Kunsten en het nieuwe kunstencentrum Wiels in Vorst. De manifestatie moet België op de kaart van de hedendaagse kunst zetten, naar het voorbeeld van Kassel en Venetië en zou tussen 8 juni en 9 september georganiseerd worden. Onder de titel ‘Borderland’ zou daarbij aandacht besteed worden aan de veelheid aan culturen binnen de grenzen van Europa.


Maar volgens coördinator Barbara Vanderlinden raakt de financiering niet op tijd rond en is een vertraging onvermijdelijk. “Uitzwermen naar verschillende locaties in de stad, is op dit ogenblik niet haalbaar,” aldus de coördinator. Er worden nu twee verschillende alternatieven overwogen. Er zou kunnen gewerkt worden met een afgeslankte editie of het evenement zou met een jaar kunnen verschoven worden.


Voor de financiering van het project werd het voorbije jaar druk onderhandeld met Belgische overheden en met de Europese Unie. Begin dit jaar waarschuwde Vlaams minister van cultuur Bert Anciaux echter dat hij de biënnale niet tegen elke prijs zou subsidiëren. De Franse gemeenschap moest volgens hem evenveel geld op tafel leggen als Vlaanderen. Anders moest de Brusselse Biënnale naar zijn zeggen maar een Vlaamse kunstbiënnale in Brussel worden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home