Platform21

Saturday, March 24, 2007

Kaboel heeft zijn kunstschatten terug

Meer dan 1.400 culturele en archeologische Afghaanse objecten zijn onlangs teruggebracht naar het museum van Kaboel. De stukken werden acht jaar geleden om veiligheidsredenen overgebracht naar een museum in het Zwitserse Bubendorf. De operatie werd gefinancierd door Zwitserland en Duitsland. Vanaf eind april worden de kunstwerken opnieuw tentoongesteld.


De waarde van de collectie wordt geschat op 12,5 miljoen euro. Het absolute topstuk is een fallusvormige funderingssteen die Alexander de Grote rond driehonderd voor Christus hoogstpersoonlijk legde bij aanvang van de bouw van de Griekse stad Ai-Khanum in Noord-Afghanistan. Tot de topwerken collectie behoort ook een hondenkop van steen, die ooit dienst deed als douche voor atleten in Ai-Khanum.


Door de terugkeer van de collectie krijgt Afghanistan volgens Koïchiro Matsuura, de secretaris-generaal van de Unesco, zijn geheugen terug. Hij stelde dat het land zijn identiteit nu opnieuw moet kunnen opbouwen. Het museum van Kaboel werd in 1930 gebouwd. Maar tijdens de burgeroorlog en het Talibanregime werd het meerdere keren geplunderd. De fundamentalisten vernielden meer dan tweeduizend beelden.


Tot de collectie behoort ook een tapijt, dat tijdens het Talibanbewind door vrouwen met de hand werd geweven en waar dieren op afgebeeld staan. Dat is opmerkelijk, want de Taliban verboden ten strengste het afbeelden van levende wezens.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home