Platform21

Sunday, April 01, 2007

Arnon Grunberg wint Gouden Uil 2007

De Nederlander Arnon Grunberg heeft de Gouden Uil Literatuurprijs 2007 gewonnen voor zijn boek Tirza. Het boek werd door de jury omschreven als een indringend psychologisch portret, verbonden met de alomtegenwoordige paranoia, walgelijk en fascinerend tegelijk. De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs werd gewonnen door Marjolijn Hof. Dimitri Verhulst won de de Gouden Uil Prijs van de Lezer.


Arnon Grunberg haalde het van de de Vlamingen Tom Lanoye (Het derde huwelijk) en Dimitri Verhulst (De helaasheid der dingen) en de Nederlanders Remco Campert (Het satijnen hart) en Christiaan Weijts (ART.285b). Grunberg won al eens in 2002 de Gouden Uil. Hij schenkt een deel van de gewonnen som (5.000 euro) aan een advocaat op Guantanamo Bay.


De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs werd gewonnen door Marjolijn Hof met ’Een kleine kans’. Zij won ook de prijs van de jonge lezer. De Gouden Uil Prijs van de Lezer was voor Dimitri Verhulst met ’De helaasheid der dingen’. De Gouden Uil wordt sinds 1995 jaarlijks uitgereikt door twee professionele jury’s aan het beste fictie of literaire non-fictieboek en aan het beste jeugd-of kinderboek.


De laureaten in beide categorieën kregen een prijzengeld van 25.000 euro en een trofee ontworpen door Ever Meulen. De overige genomineerden ontvangen elk 1.500 euro.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home