Platform21

Saturday, March 24, 2007

Troubleyn opent nieuwe werkplek

Jan Fabre opent in de Seefhoek zijn nieuwe werkplek. In het afgebrande voormalige Ringtheater en een oude school werd een laboratorium voor de meest uiteenlopende artiesten ingericht. Het nieuwe onderkomen van Troubleyn, de organisatie van Jan Fabre, moet naar eigen zeggen diverse kunstvormen met elkaar in contact brengen.


Het oude variététheater beleefde op het einde van de jaren zestig zijn hoogtepunt, toen Julien Schoenaerts het complex uitkoos voor zijn Ringtheater. Een zware brand in 1974 maakte aan die periode echter een abrupt einde. Begin deze eeuw kreeg Troubleyn het gebouw het theater en het aangrenzende schoolgebouw in erfpacht om er een repetitieruimte van te maken.


Volgens Fabre moet het gebouw een laboratorium worden waar alle kunstvormen op elkaar kunnen inspelen en waar ook onderzoekers en filosofen terechtkunnen. Fabre zal er niet alleen zijn eigen theater- en dansproducties voorbereiden, maar ook jonge kunstenaars uitnodigen. Die moeten volgens hem in alle vrijheid kunnen zoeken en hun werk ontwikkelen zonder prestatiedwang.


De verbouwing werd geleid door de Gentse architect Jan Dekeyser, die al verscheidene jaren met Fabre samenwerkt. Een aantal kunstenaars heeft speciaal voor het geheel nieuwe kunstwerken gecreëerd. Hun ingrepen zijn volgens Fabre bestemd om te blijven, ook wanneer de erfpacht afgelopen is en het gebouw wordt teruggegeven aan de stad Antwerpen.


In het oude theater kunnen opnieuw voorstellingen gegeven worden, maar volgens Fabre is het niet de bedoeling om er een eigen programmering uit te bouwen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home