Platform21

Sunday, April 01, 2007

Regisseur Charles Cornette in Leningrad

De Antwerpse regisseur Charles Cornette heeft de voorbije week in Leningrad Oblast een masterclass gegeven. Deze opdracht kaderde in het samenwerkingsakkoord van de provincie Antwerpen met deze Russische regio. Nadat eerst op economisch en medisch vlak ideeën werden uitgewisseld, leren beide regio's nu ook op cultureel vlak van elkaar.


Eerder al zakte de Russische regisseur Michael Levshin af naar België om een masterclass Russisch theater te geven. Dit keer was het de beurt aan een Belg om de Russen de knepen van het theatervak bij te brengen. "Het uitwisselen van artiesten is één van de initiatieven die wij ondersteunen," aldus gedeputeerde Ludo Helsen toe. "De Oost-Europese landen hebben naast een potentiële economische markt, ons ook op cultureel vlak veel te bieden."


In maart 1998 ging de provincie Antwerpen een samenwerkingsakkoord aan met de Leningrad Oblast. De uitwerking van het akkoord ligt bij de Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) Antwerpen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om bedrijfsleiders van hier in contact te brengen met firma's uit Oost-Europa. Het provinciebestuur organiseerde al tal van handelsmissies en een aantal bedrijven zoals Ahlers, Maxx Logistics, Flarus en Alcatel, zijn al in Leningrad Oblast aanwezig.


Ondertussen werd de samenwerking uitgebreid op het medische en culturele vlak. De eerste jaren werden er al verscheidene tentoonstellingen uitgewisseld. Zo was er een tentoonstelling van Russische iconen in de abdij van Tongerlo en de tentoonstelling van de Belgische fotograaf Hannon werd in diverse steden van de Leningrad Oblast getoond. Ondertussen is er meer diversiteit in de uitwisseling, onder meer door optredens van een koor en het organiseren van masterclasses.


In oktober 2006 kwam de Russische regisseur Michael Levshin reeds naar Antwerpen om een Masterclass Russisch theater te geven. Tijdens zijn verblijf werden de eerste plannen gesmeed om een gelijkaardig initiatief op te zetten in Leningrad Oblast. Deze masterclass werd gegeven worden door Antwerps regisseur Charles Cornette. Greet Vanhassel, docente Russisch aan het HIVT en Hilde Uitterlinden werkten eveneens mee aan het project.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home