Platform21

Sunday, April 01, 2007

Edinburgh zet opera centraal

Het Festival van Edinburgh staat dit jaar in het teken van de vierhonderdste verjaardag van de opera. In 1607 schreef de Italiaanse componist Claudio Monteverdi immers ‘L’ Orfeo’, dia algemeen beschouwd wordt als de geboorte van de opera. Het festival zelf viert zijn zestigste verjaardag. L’Orfeo zal uiteraard ook in Edinburgh worden opgevoerd, samen met ander werk van Monteverdi.


“Ik heb bewust niet gekozen voor een thema rond een geboorte of een dood,” stipte Jonathan Mills (43), de nieuwe artistiek directeur van het festival aan. “Ik gaf de voorkeur aan de verjaardag van een idee of een uitvinding. Daarbij kwam ik haast automatisch bij het ontstaan van de opera. De geschiedenis van de opera gaat immers terug tot ‘Orfeo’ van Claudio Monteverdi.”


De Spaanse dirigent Jordi Savall zal met een operagezelschap en orkest uit Barcelona daarbij een theatrale en klassieke versie brengen van ‘Orfeo’. Tijdens het verloop van het festival zullen ook verscheidene thema’s op Monteverdi en zijn muziek naar voor worden gebracht. Het festival start echter met de opvoering van ‘Candide’ van de Amerikaanse componist Leonard Bernstein.


Het festival brengt verder ook theater, dans, concerten en visuele kunsten met kunstenaars en performers uit de hele wereld. Ook de locale Schotse cultuur komt tijdens het festival aan bod. Ook de populaire militaire taptoe staat dit jaar op het programma. Het festival loopt van 10 augustus tot 2 september. Vorig jaar trok het evenement 400.000 bezoekers.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home