Honderd jaar Volkskundemuseum Antwerpen
Rond 1900 schonk de Franstalige dichter en grafisch kunstenaar Max Elskamp zijn volkskundige collectie aan de stad Antwerpen. In honderd jaar kwam vervolgens een grote en zeer verscheiden verzameling tot stand met voorwerpen uit het dagelijks leven. De tentoonstelling in het Volkskundemuseum belicht Elskamp en zijn entourage, waarbij aandacht besteed wordt aan hun drijfveren om te verzamelen, de drang naar exotisme, hun wereldbeeld, de omgang met erfgoed, de sociale klasse.
De expo knoopt ook aan bij Elskamps nooit gerealiseerde idee van toegepaste volkskunde, waarbij de verzameling een inspiratiebron moest zijn voor kunstenaars en schrijvers. “Dat verzuim wordt nu goedgemaakt,” voert het Volkskundemuseum aan. “Hedendaagse auteurs en beeldende kunstenaars lieten zich verleiden en inspireren door stukken uit het museum. De tentoonstelling laat ook zien waartoe het verzamelen van het dagelijks leven aanleiding kan geven.
Naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van het Volkskundemuseum werd aan kunstenares en fotografe Karin Borghouts gevraagd om een reeks foto’s te maken. Zij koos voor volkskundige verzamelingen in openbare en privé musea en bezocht tal van streek- en volkskundemusea in binnen- en buitenland. Karin Borghouts ontdekte hoe tal van schooltjes, winkeltjes, werkplaatsen en dorpscafés taferelen werden gereconstrueerd met het originele meubilair, oude gebruiksvoorwerpen en kledingstukken.
Ook reconstructies in openluchtmusea met levende bewoners-acteurs trokken haar aandacht. Zij was daarbij vooral geïnteresseerd in manieren van presenteren. De onderwerpen werden zo in beeld gebracht dat de foto’s zelf refereren aan schilderijen, oude prenten en foto’s of filmdecors. Die waren vaak ook een inspiratiebron voor de opstellers van de museale presentaties.
Meer informatie is verkrijgbaar op de website www.mas.be
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home