Platform21

Saturday, April 07, 2007

Muziek verzacht niet altijd de zeden

Een oud gezegde beweert dat muziek de zeden verzacht, maar de vraag is of dit ook in werkelijkheid het geval is. Dat is het thema dat het samenwerkingsverband ‘7Granen’ op 17 april naar voor brengt tijdens een video-avond in zaal de Rode Pomp in Gent. Daarbij wordt een beeld geschetst van de macht en onmacht van muziek in de bepaling en beïnvloeding van ethische en morele ervaringen.


“Wanneer versterkt muziek geweld, wanneer moedigt het dit zelfs aan?” voeren initiatiefnemers Gustaaf De Meersman en Edgar Eeckman aan. “Kan muziek misbruikt worden wanneer het aangewend wordt bij geëxposeerd geweld via film of toneel? Daarrond brengen wij een compilatie van stellingnamen van cellist en muziekpedagoog Roel Dieltiens, deejay Daivy De Meyer, componist Yves De Mey en wereldmuzikant Marc Senechal.”


Tevens worden er filmfragmenten getoond uit Mahler, Full Metal Jacket, Requiem for a Dream, Battle Royale, The Merchant of Venice, Gen-X Cops, Devil's Advocate, The Sand Pebbles, Gallipoli, The Cook The Thief His Wife and Her Lover, Batman, Triumph Des Willens, Gemini, Avalon, Mulholland Drive, Entrusted, Carmen, Deacons For Defense, A Clockwork Orange, Irreversible en Apocalypse Now.


Het samenwerkingsverband '7Granen' wil naar eigen zeggen het medium video verkennen en daarbij zo authentiek mogelijk zijn. Het bestaat op dit ogenblik uit Gustaaf de meersman, taalstilist, theatermaker en beeldend kunstenaar van de Gentse vereniging Videokontakt en cabaretier-theatermaker en filmfanaat Edgard Eeckman. “Wij steunen en stimuleren elkaar in het realiseren van videoproducten, waarbij alle stijlen en onderwerpen toegelaten zijn,” voeren ze aan.


Daarbij willen ze experimenteren met opnamen en montages, van logisch tot schijnbaar onlogische concepten. “Het gaat om een - leerzaam en plezierig - empirisch proces dat verkennend onderdompelt in beelden en klanken,” aldus De Meersman en Eeckman. “We moedigen inhoudelijke en vormgevende grensverleggingen aan.” Het project ging van start tijdens de Gentse Feesten van vorig jaar, maar breidt nu zijn activiteiten uit.


“Zo zullen we bij fotografe Hilde Braet gebruik maken van haar vitrinefaciliteit om een computerinstallatie met abstraherende beelden en maatschappelijk geëngageerde teksten te exposeren,” voeren De Meersman en Eeckman aan. “In de Rode Pomp aan de Nieuwpoortstraat 59 in Gent zullen we een viertal video-avonden verzorgen.”


Tijdens de Gentse Feesten organiseert 7Granen onder meer opnieuw een mini videofestival. Daarbij worden eigen realisaties en ingezonden videoproducties getoond.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home