Platform21

Saturday, April 07, 2007

Van Praag-prijs voor Johan Simons

De Nederlandse theaterregisseur Johan Simons, de huidige directeur van het NTG Gent, heeft de Van Praag-prijs gewonnen. Deze prijs van het Humanistisch Verbond wordt tweejaarlijks uitgereikt aan personen die in hun werk humanistische waarden uitdrukken en met hun oeuvre inspireren tot een samenleving waarin zelfbeschikking en verantwoordelijkheid samengaan.


Volgens de jury stelt Simons in aangrijpende voorstellingen ethische en morele vragen aan de orde en onderzoekt hij de relatie van de mens tot zichzelf en anderen. De jury noemt het werk van Simons indrukwekkend en gebruikt hij een krachtige beeldtaal. "Het past bij het humanisme dat Simons de klassieken en bewerkingen van Griekse tragedies opnieuw uitbrengt en in deze tijd plaatst," aldus het juryrapport.


Johan Simons is sinds 1976 actief als acteur en regisseur. In 1985 richtte hij Theater Hollandia op. Op dit ogenblik is Simons directeur en regisseur bij het NTGent. Hij regisseerde er voorstellingen zoals ‘De Asielzoeker’ en ‘Platform’. Ook buiten Nederland en België heeft Simons succes. Veel van zijn regies kwamen de voorbije jaren in onder meer Duitsland en Frankrijk op de planken


De prijs wordt op zondag 20 mei in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder andere schrijfster Hella Haasse, de vroegere Duitse ambassadeur in Nederland, Otto von der Gablentz, en rechtswetenschapper en mensenrechtenactivist Abdullahi Ahmed an-Naim.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home