Platform21

Sunday, April 22, 2007

Paviljoen Toyo Ito in kort geding

Het stadsbestuur van Brugge wil het paviljoen van Toyo Ito zo snel mogelijk weg van de Burg. Omdat minister van monumenten Dirk Van Mechelen die plannen van Brugge heeft gedwarsboomd, heeft Brugge de minister in kort geding voor de rechter gedaagd. De rechtszaak zal op 2 mei door de Brugse rechtbank worden behandeld. Brugge denkt wel eventueel aan een andere locatie voor het paviljoen.


Brugge wil het paviljoen van Toyo Ito zo snel mogelijk laten verdwijnen, maar Vlaams minister van landschappen en monumenten Dirk Van Mechelen heeft daar begin vorige maand een stokje voor gestoken. Door de procedure voor tijdelijke bescherming in gang te zetten, dwarsboomde de minister het Brugse stadsbestuur in zijn plannen om het kunstwerk van de Japanse architect te slopen en het Burgplein volledig opnieuw in te richten.


Ondertussen lopen de onderhandelingen met Van Mechelen voort. Volgende maand zit de Brugse schepen Mercedes Van Volcem opnieuw samen met de minister rond de tafel. Ze blijft erbij dat het ooit als tijdelijk bedoelde paviljoen niet op de Burg kan blijven. De schepen wijst erop dat de vergunning van het kunstwerk is verlopen, waardoor het er nu eigenlijk illegaal staat. Misschien is de minister volgens haar dat aspect uit het oog verloren.


Bovendien noemt Van Volcem het ook jammer dat de voorlopige bescherming een nieuw project rond tijdelijke kunst tegenhoudt. Om de vijf jaar zou de stad immers een tijdelijk kunstwerk willen realiseren. Daarvoor heeft het Brugse stadsbestuur 2,5 miljoen euro uitgetrokken. Brugge laat nog wel een verhuis van het kunstwerk van Ito naar een andere locatie in de stad open.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home