Platform21

Sunday, April 22, 2007

Antwerpen herdenkt Willem Elsschot

Op 7 mei 2007 is het 125 jaar geleden dat schrijver Willem Elsschot werd geboren. De schrijver wordt op 19 en 20 mei in Antwerpen gevierd met een bijzonder verjaardagsweekend. ‘Op Stap met Elsschot’ is bovendien het startschot van een vierjarig programma rond de Antwerpse schrijver dat in 2010 wordt bekroond met een groot cultureel evenementenjaar.


Met ‘De stad van Elsschot’ wil de stad Antwerpen auteur Willem Elsschot stedelijk, nationaal en internationaal uitdragen als klassiek Antwerps schrijver van universele verhalen en gedichten. Het startschot van vier jaren aandacht rond Elsschot vindt plaats op het verjaardagsweekend 19 en 20 mei 2007. De volgende jaren wordt telkens één groot evenement georganiseerd. In 2010 is het vijftig jaar geleden dat Elsschot overleed en daarrond zal één groot cultureel evenementenjaar worden georganiseerd.


Tijdens het Hemelvaartsweekend van 19 en 20 mei van dit jaar kan het publiek in de voetsporen van Elsschot plekken ontdekken die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven en werk van de auteur, aangevuld met hedendaagse locaties waar mem vandaag Elsschot terugvindt. Het verhaal van Elsschot is immers onverbrekelijk verbonden met dat van de stad Antwerpen.


Het weekend start officieel op zaterdag 19 mei om 13uur met de onthulling van een bronzen plaat bij het bekende standbeeld van Willem Elsschot uit 1994 op het Mechelseplein. De kunstenaar Wilfried Pas had bij het ontwerp ook een plaat voorzien met een versregel uit het gedicht 'Tot den arme'. De plaat werd evenwel nooit aangebracht. Op 19 mei wordt het standbeeld dus alsnog voltooid.


Het Mechelseplein zal in samenwerking met Agfa Graphics ook twee weken lang een 'Elsschotplein' worden. Agfa Graphics en de stad Antwerpen plaatsen een 600 meter lange canvas met bijzonder beeldmateriaal van Elsschot en de integrale tekst van ‘Het Dwaallicht’. Het programma van het verjaardagsweekend bevat literaire wandelingen, interviews, voordrachten, concerten, en stand-up comedy.


Meer informatie kan verkregen worden op de website www.destadvanelsschot.be. (DW)

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home