Platform21

Sunday, April 29, 2007

Museumprijs voor Sportimonium Hofstade

De Museumprijs van het tijdschrift Openbaar Kunstbezit Vlaanderen gaat dit jaar naar het Sportimonium Hofstade van Bloso. Het museum, dat opgericht werd in 2004, behandelt de geschiedenis van de sport. Dit jaar hoopt het museum tienduizend bezoekers te mogen verwelkomen. De Museumprijs is bedoeld om de minder bekende instellingen een duwtje in de rug te geven en wil ook vooral een kwaliteitslabel zijn.


Met het Sportimonium heeft Openbaar Kunstbezit voor de tweede keer op rij een buitenbeentje bekroond. Vorig jaar kwam immers het Gentse Museum Dr. Guislain, dat zich toelegt op outsiderkunst, als laureaat uit de bus. Het Sportimonium haalde het dit jaar onder meer van het PMMK Oostende en het Muhka Antwerpen. Het Jubelparkmuseum won de Museumprijs voor de regio Brussel, terwijl in Wallonië het Musée Royal de Mariemont (Morlanwelz) werd bekroond.


Het Sportimonium werd opgericht in 2004 en omvat een historische collectie van bijna 30.000 stuks. Het museum werd ondergebracht in een voormalig strandgebouw van het Bloso-Sportcentrum in Hofstade. Het gebouw werd opgetrokken in 1938 en is een beschermd monument. In het museum vindt men affiches, foto's, trofeeën en voorwerpen van Belgische sporthelden.


De bezoeker kan er ook oude of minder bekende volkssporten beoefenen. Daarmee wil het museum een traditie van bedreigd immaterieel erfgoed levend houden. Conservator Erik De Vroede beschouwt het Sportimonium dan ook als een erfgoedmuseum. Het museum trok tijdens zijn eerste jaar 5.000 bezoekers, vooral scholieren en studenten van opleidingsinstituten. Voor dit jaar wordt gehoopt op 10.000 bezoekers.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home