Platform21

Sunday, April 29, 2007

Cellist Rostropovitsj overleden

In Rusland is de beroemde cellist-dirigent Mstislav Rostropovitsj overleden. De vermaarde musicus lag sinds 11 april in het ziekenhuis nadat hij in februari al was opgenomen om voor kanker te worden behandeld. Vorige maand verscheen Rostropovitsj ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag op een galabijeenkomst in het Kremlin.Rostropovitsj was ook een fervent strijder voor de mensenrechten.


Rostropovitsj vertrok in 1974 met zijn gezin uit de Sovjet-Unie, nadat de autoriteiten hem zijn staatsburgerschap hadden ontnomen omdat hij de dissidente schrijver Aleksandr Solzjenitsyn vier jaar lang onderdak had geboden. Drie jaar later werd hij muzikaal leider van het National Symphony Orchestra in Washington, een positie die hij bekleedde tot 1994. Na het instorten van de Sovjet-Unie keerde Rostropovitsj terug naar Rusland.


Rostropovitsj werkte tijdens zijn leven nauw samen met Sergej Prokofiev, Benjamin Britten en Dmitri Sjostakovitsj, drie van de meest belangrijke componisten uit het midden van de vorige eeuw. Sjostakovitsj was ook de leermeester van de cellist. Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag kreeg Rostropovitsj uit handen van president Vladimir Poetin de prestigieuze Orde van dienst aan het vaderland uitgereikt. Even daarvoor had de president hem geprezen om zijn bijdrage aan de muziek en zijn activisme.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home