Platform21

Sunday, April 29, 2007

Budget Vlaamse film wordt verdubbeld

Vlaams minister van cultuur Bert Anciaux wil in de toekomst meer Vlaamse films gerealiseerd zien. Dat heeft hij benadrukt ter geledenheid van de voorstelling van het jaarverslag van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). De minister kondigde daarbij aan het VAF-budget gevoelig te zullen optrekken. Met het afschaffen van een aantal voorschriften, wil de minister het VAF ook meer ruimte bieden om de filmsector te ondersteunen.


Het voorbije jaar kreeg het VAF, onder meer dankzij de tax-shelterwet die bedrijven fiscaal stimuleert om in film te investeren, 331 aanvragen voor subsidies, waarvan er 140 werden goedgekeurd. Dat is meer dan het VAF budgettair aankon. Eerder was al bekend dat Anciaux met een eenmalige kapitaalinjectie van 2,5 miljoen euro het probleem op korte termijn van de baan wou.


Minister Anciaux kondigde nu echter tegen 2010 ook een een verdubbeling van het totale VAF-budget aan. Zo zal de dotatie van het VAF de volgende jaren telkens met een half miljoen verhogen. Dat zal worden vastgelegd in een nieuwe beheersovereenkomst voor de volgende vier jaar. Bovendien wil minster Anciaux de zogenaamde bestedingsverplichting aanpassen.


In de bestedingsverplichting wordt bepaald dat het VAF 2,5 miljoen euro van zijn budget spendeert aan producties van tv-zenders. In de praktijk gaat dat geld vaak naar tv-feuilletons in plaats van naar film. Voortaan hoeft het fonds dat bedrag van 2,5 miljoen euro alleen nog maar te uit te besteden als er voldoende kwalitatieve filmvoorstellen van de tv-zenders komen.


Daarnaast stelde minister Anciaux dat mediakunst en experimentele film misschien toch niet thuishoren in het takenpakket van het Vlaams Audiovisueel Fonds. Die vorm van audiovisuele kunst komt volgens hem wellicht beter tot zijn recht binnen het Kunstendecreet. De 500.000 euro die binnen het VAF-budget is voorzien voor mediakunst en experimentele film, mag het fonds echter wel houden.


Tijdens de voorstelling van de VAF-jaarcijfers zei minister Anciaux ook nog te betreuren dat films van eigen bodem in de bioscoop amper 6,75 procent van de verkochte tickets vertegenwoordigten. Nochtans is de 6,75 nagenoeg een evenaring van het recordjaar 2003, toen ‘De Zaak Alzheimer’ in de bioskopen kwam. Maar dat cijfer blijft nog wel ver verwijderd van bijvoorbeeld Denemarken, waar de Deense films 30 procent van de verkochte tickets vertegenwoordigen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home