Platform21

Sunday, April 29, 2007

Hulde-album voor 80-jarige Uderzo

Op 25 april vierde Albert Uderzo, de tekenaar van Asterix, zijn tachtigste verjaardag. Bijna vijftig jaar werkte hij aan de avonturen van de onoverwinnelijke Galliër. Samen met scenarist René Goscinny creëerde hij in de eerste 24 albums een legende in de Franse stripwereld. Na de dood van Goscinny zette Uderzo de reeks alleen verder. Ter gelegenheid van de verjaardag van Uderzo wordt een hulde-album uitgebracht.


Albert Uderzo is een zoon van Italiaans immigranten. Dankzij Mickey Mouse ontdekte hij de stripwereld en in 1945 mocht hij na een striptekenwedstrijd zijn verhaal ‘Les aventures de Clopinard’ publiceren. Hij werd een van de eerste tekenaars van het weekblad O.K. Uit die periode dateert ook 'Arys Buck' (1946), over de avonturen van een onoverwinnelijke Galliër. Dat mag dus een vroege voorloper van Asterix genoemd worden.


In 1955 ontmoette Uderzo in Brussel René Goscinny, met wie hij later het grootste aantal succesalbums van Asterix zou creëren. Eerst volgden echter nog een aantal reeksen, zoals 'Ton en Nelly', 'Luc Junior', 'Benjamin et Benjamine', 'Hoempa Pa' en 'Bolleke en Snolleke'. In 1959 kwamen ‘Tanguy en Laverdure’ en ‘Asterix, de Galliër’, wat het begin van een lange reeks zou worden.


Sindsdien hield Uderzo zich nog uitsluitend bezig met Asterix. Samen met Goscinny bracht hij elke jaar een album uit en na de dood van Goscinny in 1977 zette Uderzo de reeks alleen verder. Sinds de dood van Goscinny bracht Uderzo nog acht albums uit, met als eerste ‘De Diepe Kloof’. In totaal zijn er nu 33 Asterix-albums verschenen, waarvan ‘Het Geheime Wapen’ (2005) voorlopig het laatste is.


Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van de tekenaar werd het album 'Asterix en zijn vrienden' gelanceerd. Daarin brengen vierendertig stripauteurs zoals Manara, Rosinski, Derib, Tibet, Dany, Graton, Tarquin & Arleston en Loustal een hommage aan de jarige Uderzo en het universum van Asterix. De opbrengst van dit ere-album, dat verkocht wordt aan 9,90 euro, gaat naar de verdediging van de kinderrechten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home