Platform21

Sunday, May 13, 2007

Kuifje in Brussel en Rotterdam

Op 22 mei zou striptekenaar Hergé honderd jaar zijn geworden. In het kader daarvan krijgt de geestelijke vader van Kuifje tentoonstellingen in Brussel en Rotterdam. In Brussel krijgt Hergé een dubbeltoonstelling, terwijl Rotterdam uitpakt met de originele collectie Kuifje-albums en biografieën over de striptekenaar. In Rotterdam worden ook Kuifje-films getoond en gaat een Kuifje-musical in première.


In het Brusselse stadhuis wordt tot 3 juni een dubbeltentoonstelling georganiseerd. In '100 foto's voor een honderdjarige' wordt aan de hand van uitvergrote foto’s en een biografische tekst het leven van Hergé belicht, van bij zijn eerste levensjaren in Etterbeek. Er worden foto's tentoongesteld van zijn jaren bij de scouts, zijn eerste tekeningen, zijn ontmoetingen en zijn oeuvre. De tentoonstelling 'Hergé, van ingebeelde reis tot innerlijke reis' toont de passies en de behoeften die het werk van Hergé hebben beïnvloed.


In de Centrale Bibliotheek van Rotterdam krijgt de bezoeker de complete originele collectie Kuifje-albums te bezichtigen, ook de strips die normaal niet te leen zijn. Er zijn ook naslagwerken van het Stripdocumentatiecentrum en een gedeelte van de collectie van het Hergé Genootschap te bekijken, samen met enkele gebonden exemplaren van uitgeverije Casterman.


Op de geboortedag van Hergé gaat in het Luxor Theater in Rotterdam de Nederlandse versie van de musical ‘De Zonnetempel, op tekst van Seth Gaaikema en muziek van Dirk Brossé, in première. Jelle Cleymans vertolkt de hoofdrol. De musical is gebaseerd op elementen uit de albums ‘De 7 Kristallen Bollen’ en ‘De Zonnetempel’. Meer informatie over de musical is te verkijgen op de website www.musicalkuifje.com.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home