Platform21

Sunday, May 13, 2007

Meer bezoekers voor Europese bioskopen

De Europese filmindustrie heeft het voorbije jaar een heropleving gekend. Dat blijkt uit cijfers van het Europees Audiovisueel Observatorium. Vooral dankzij Duitsland, Spanje en Italië werden het voorbije jaar opmerkelijk veel meer Europese films gedraaid dan het jaar voordien. Toch blijven de Amerikaanse blockbusters volgens de cijfers ook in Europa alomtegenwoordig.


Er werden vorig jaar 862 Europese films geproduceerd. Dat zijn 47 exemplaren meer dan het jaar voordien. Duitsland toonde zich daarbij met 174 nieuwe films erg productief. Bovendien bereikte de Spaanse filmindustrie het voorbije jaar met 150 nieuwe films zijn hoogste niveau in 25 jaar. Italië bracht het voorbije jaar ongeveer 117 films op de markt. De grootste blockbuster was echter het Amerikaanse ‘Pirates of the Carribean’ met 44,7 miljoen bioscoopbezoekers.


Volgens de onderzoekers gingen het voorbije jaar ook weer meer Europeanen naar de bioskoop. Er wordt daarbij gewag gemaakt van ongeveer 926 miljoen bezoekers. Dat betekent een stijging met 3,6 procent. België kende een stijging met 7,7 procent. Dat is ongeveer even goed als de buurlanden Frankrijk (7,6 procent), Duitsland (7,4 procent) en Luxemburg (7,2 procent). Met 9 procent scoort Nederland iets hoger.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home