Platform21

Sunday, May 13, 2007

Geen strikter rookbeleid in Hollywood

De Amerikaanse filmkeuring zegt dat bij roken in films een zogenoemde R-rating, waarbij kinderen onder de achttien jaar de film alleen onder begeleiding van een volwassene mogen zien, moet overwogen worden. De antirooklobby reageert ontgoocheld, want die had aangestuurd op een automatische R-rating en zou liefst dat het roken in films volledig wordt afgevoerd.


De Harvard School of Public Health deed onderzoek naar roken in films en adviseerde daarop om te stoppen te stoppen met het afbeelden van roken in films die toegankelijk zijn voor jongeren. Uit het onderzoek van de Harvard School zou immers gebleken zijn dat de drang tot roken bij kinderen tot drie keer groter is als ze een film zien waarin de hoofdrolspelers een sigaret opsteken.


Ook de Europese organisatie tegen roken (ENSP) stuurt aan op strengere regels voor de Europese filmindustrie. De ENSP wil onder meer dat de Europese Unie geen films subsidieert waarin wordt gerookt. “Begin jaren tachtig werd de sigaret van stripheld Lucky Luke vervangen door een grasspriet,” aldus een woordvoerder. “In 2004 werd een film gemaakt waarin hij ineens weer rookte. De film is gemaakt met Duits en Frans subsidiegeld.”


Volgens de ENSP wordt op televisie steeds minder gerookt. In films daarentegen zou er op dit ogenblik zelfs meer gerookt worden dan in de jaren vijftig. Van de best bezochte vijftig films zou volgens de Harvard School of Public Health 66 procent beelden van rokers bevatten.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home