Platform21

Sunday, May 13, 2007

Vlaamse Opera viert eeuwfeest

Op 16 november wordt in Antwerpen de vernieuwde Vlaamse Opera feestelijk geopend. Dat gaat gepaard met een viering van de honderdste verjaardag van de opera. Die verjaardag valt alvast onder een goed gesternte, want de Vlaamse Opera moet zich geen zorgen maken over zijn schulden uit het verleden. Dat werd bekend gemaakt van de voorstelling van het nieuwe seizoen, dat in het teken staat van het eeuwfeest van het operahuis.


Rita Uyttendaele, voorzitter van de Vlaamse Opera, beklemtoonde daarbij dat de financiële problemen van de Vlaamse Opera achter de rug zijn. De nieuwe vereniging, die vanaf volgend jaar het beheer in handen zal nemen, moet geen schulden uit het verleden meer wegwerken. Vorig jaar moest nog 1,5 miljoen bespaard worden. Daardoor verloren achttien personeelsleden hun baan.


Het contract van intendant Marc Clémeur, dat midden volgend jaar afloopt, zal met zes maanden worden verlengd. Daardoor kan zijn opvolger, die door de nieuwe vereniging wordt aangesteld, vanaf januari het jaar daarop aan de slag gaan. Clémeur wees erop dat de Vlaamse Opera het voorbije jaar vijf procent meer publiek heeft getrokken, hoewel het operagebouw gesloten bleef wegens verbouwingswerken.


Inhoudelijk moet het programma het teruggelopen aantal producties compenseren met kwaliteit. Het vierdelige project 'Ring des Nibelungen' van Richard Wagner zal worden voltooid met 'Siegfried' en 'Götterdämmerung', in een regie van Ivo van Hove. De ‘Ring des Nibelungen’ wordt de laatste productie van muziekdirecteur Ivan Törzc. De Vlaamse Opera genoot het voorbije seizoen trouwens veel internationale bijval met ‘Die Walküre’.


Op het programma staat verder nog ‘La Strada’, compositieopdracht van de Vlaamse Opera aan de Vlaamse componist Luc Van Hove en de librettist Eric de Kuyper, in het kader van de Fellini-cyclus. Daarnaast wordt ‘Le Nozze di Figaro’ van Mozart in de versie van Guy Joosten hernomen. Ook de ‘Dialogues des Carmélites’ van componist Francis Poulenc wordt getoond.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home