Platform21

Sunday, May 13, 2007

Antwerpen wil kunstcollectie Paul Janssen

Antwerpen heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de overname van de collectie precolombiaanse kunst van wijlen Paul Janssen en zijn echtgenote Dora Arts. De collectie zou een permanent onderdak kunnen krijgen in het nieuwe Museum aan de Stroom (MAS) op het Antwerpse Eilandje. Volgens de Antwerpse cultuurschepen Philip Heylen hebben zowel de weduwe Janssen als minister van cultuur Bert Anciaux positief gereageerd op de Antwerpse vraag.


Het Museum aan de Stroom moet in 2010 zijn deuren openen. Voor de collectie precolombiaanse kunst van wijlen Paul Janssen zou een hele verdieping worden gereserveerd, zodat de verzameling intact zou kunnen blijven. Volgens Philip Heylen wordt de financiering van het project nog wel een bijzonder moeilijke klus. Het gaat immers over een bijzonder hoog bedrag.


Dora Janssen, de weduwe van farmapionier Paul Janssen, wil de successierechten voortkomend uit de nalatenschap van haar man betalen met kunst. Vanaf de jaren 1970 begon ze zeldzame precolombiaanse voorwerpen te verzamelen. De 320 beelden en objecten zijn representatief voor zowat alle culturen van het oude Amerika. In het kader van een tentoonstelling in Genève, werden ze onlangs opgenomen in een lijvig kunstboek.


In eerste instantie werd ervoor geopteerd om de collectie onder te brengen in het Jubelparkmuseum in Brussel, maar daarover kon geen overeenstemming worden bereikt. Veel heeft dit te maken met de diverse overheden die bij het project zijn betrokken. Vlaanderen ontvangt de successierechten en bepaalt de tarieven, terwijl de inning en de procedure een federale materie zijn.


Dora Janssen heeft er al mee gedreigd de collectie op een veiling aan te bieden of naar Parijs te verhuizen. Philip Heylen is van een oordeel dat de collectie in Vlaanderen moet blijven omdat ze past bij het gedachtengoed van Paul Janssen. De Antwerpse cultuurschepen stipt bovendien aan dat Antwerpen met het Etnografisch Museum, dat naar het MAS verhuist, over de nodige expertise kent.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home