Platform21

Saturday, June 09, 2007

MuHKA viert Jubilee-zomer

Het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (MuHKA) viert zijn twintigste verjaardag. Dat gebeurt met het Jubilee-project, een reeks tentoonstellingen waarin tijdens de zomer telkens een ander aspect van de collectie belicht wordt. Jubilee wordt geopend met de tentoonstelling ‘Een verhaal van het Beeld’, een selectie van Belgische kunstenaars uit de collecties van het MuHKA en het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA).


“Deze presentatie fungeert als voorstudie voor een tentoonstellingsproject dat dit najaar in het gloednieuwe Institute for Contemporary Art in Singapore wordt voorgesteld,” benadrukt MuKHA-directeur Bart Debaere. “De tentoonstelling moet laten zien hoe klassieke en hedendaagse kunst een verbond aangaan.” De Antwerpse schepen van cultuur Philip Heylen had het daarbij over een artistiek verhaal van Rubens tot Tuymans.


“In de tentoonstelling wordt werk van Vlaamse hedendaagse kunstenaars uit de collectie van het MuHKA, zoals Luc Tuymans, David Claerbout en Francis Alijs gecombineerd met kunsthistorische meesterwerken uit de KMSKA-verzameling, zoals schilderijen van onder meer Antoon Van Dyck en David Teniers en ander innovatief Antwerps werk dat het begin markeert van het reproduceerbare beeld,” aldus Bart Debaere.


Zoals kunstenaars uit de Vlaamse regio van groot belang zijn voor inzicht in de beeldcultuur van dit ogenblik, waren Antwerpse kunstenaars in de zestiende en zeventiende eeuw volgens de MuHKA-directeur bepalend voor hun tijd. In Antwerpen ontstond immers in de zestiende eeuw, onder invloed van de kunstmarkt, een nieuw soort beeld, waarvoor opdrachtgever en omgeving niet langer bepalend waren.


“De grandeur van Rubens en een massale grafiekproductie waren daar uitingen van,” aldus nog Bart Debaere. “Men kan dus wel stellen dat de grondslag voor de massamedia gelegd werd met de kunstontwikkeling in Antwerpen in de zestiende en de zeventiende eeuw.” De tentoonstelling loopt vanaf volgend jaar in Singapore en kwam er op initiatief van de organisatie Singant, die de banden tussen Singapore en Antwerpen wil aantrekken.


In nauwe samenhang met ‘Een verhaal van het Beeld’ wordt in één van de MuHKA teruggeblikt op de dertigjarige geschiedenis van het tijdschrift Andere Sinema (AS), dat zich richtte op film, video, televisie, beeldende kunst en beeldcultuur in de brede zin en via een fusie met het Centrum voor Beeldcultuur onder de vleugels van het MuHKA terecht kwam. Er wordt ook een selectie van films vertoond. (DW/MAH)


Meer informatie over het Jubilee-project kan verkregen worden op de website www.muhka.be.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home