Platform21

Saturday, June 09, 2007

Een blik op de analoge bioscoop


Nog tot 26 juni loopt in het FotoMuseum Antwerpen een tentoonstelling van de Brusselse fotograaf Jean-Paul Deridder (44). Onderwerp van zijn werk is de bioscoop van de voorbije decennia, die samen met de analoge filmtechnieken naar de geschiedenisboeken verwezen dreigt te worden. De fotograaf besteedt daarbij ook uitgebreid aandacht achter de filmoperateur.


De omschakeling van analoge naar digitale filmprojectie is brandend actueel. Jean-Paul Deridder fotografeerde daarom de filmoperateurs die hij sinds 2002 in oude en nieuwe filmzalen in het Rijnland en in Belgische steden opzoekt. Zijn documentair project vormt een visueel onderzoek van de wereld van de cinema en een monumentaal portret van de mensen die letterlijk het hele filmgebeuren mogelijk maken maar zelf nooit in de schijnwerpers staan.


Het project van Jean-Paul Deridder onthult een andere geschiedenis van de film, gezien vanuit het standpunt van de operateur. “Ik verzamelde portretten als fragmenten uit het filmgebeuren - net zoals de operatoren vaak afgeknipte stukjes film verzamelen - om die weer aan elkaar te kleven tot een kleine filmgeschiedenis,” benadrukt de fotograaf. Het project werd mee mogelijk gemaakt door een FotoMuseum Opdracht.


Bij de tentoonstelling verschijnt ook een begeleidende publicatie, uitgegeven door Thomas Zander Galerie uit Keulen. Het boek kost 40 euro en is verkrijgbaar in de museumshop van het FotoMuseum. Naar aanleiding van de tentoonstelling worden er tevens twee edities met een gelimiteerde oplage van Jean-Paul Deridder aangeboden in de shop aan een prijs van 380 euro.


Nog in het FotoMuseum kan men terecht voor de tentoonstelling ‘Mexicaans Dagboek’ van Hélène Robbe. Zij brengt een intieme visie van het Midden-Amerikaanse land, waar ze twintig jaar geleden antropologie studeerde en waarmee ze sindsdien een sterke band heeft. De tentoonstelling werd ondergebracht in de bibliotheek van het FotoMuseum en kan gratis bezocht worden.


Meer informatie is verkrijgbaar op de website www.fotomuseum.be.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home